VN waarschuwt voor mogelijk catastrofale voedselprijzen

Dit meldt Dow Jones Newswires.

De Verenigde Naties (VN) roepen op tot directe actie om te voorkomen dat de wereldwijde stijging van de voedselprijzen uitdraait op een catastrofe, maar benadrukken dat paniekaankopen en restricties op de export geen oplossing vormen.

De recente flinke stijging van de prijzen van mais, tarwe en sojabonen, veroorzaakt door de aanhoudende droogte die wereldwijd oogsten verwoest, voeden de angst dat er een nieuwe voedselcrisis aan het ontstaan is, vergelijkbaar met die in 2007-08.

Volgens de Voedsel- en landbouworganisatie (FAO), het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), alledrie VN-organisaties, kan een snelle en internationaal gecoordineerde actie voorkomen dat de situatie escaleert.

Zij zien twee aan elkaar verwante problemen die aangepakt moeten worden, namelijk de hoge voedselprijzen die grote impact kunnen hebben op landen die veel importeren en op de armste naties, en een langlopende kwestie over hoe voedsel geproduceerd, verhandeld en geconsumeerd wordt, met een groeiende wereldbevolking bij toenemende vraag en de verandering van het klimaat.

Daarnaast waarschuwen de drie organisaties dat de wereld kwetsbaar is voor flinke prijsstijgingen, omdat de wereldwijde graanproductie zelfs in een normaal jaar nauwelijks de groeiende vraag naar levensmiddelen, diervoeding en brandstof aankan. Dit risico komt met name voort uit het feit dat er maar een handje vol landen is dat op grote schaal basisvoedsel produceert en wanneer deze landen door bijvoorbeeld droogte of juist te veel regen getroffen worden, dit direct doorwerkt naar de landen waaraan ze leveren.

Vorige week meldde de Wereldbank reeds dat de mondiale voedselprijzen in juli met 10% zijn gestegen, met name vanwege een aanhoudende droogte in de Verenigde Staten, waar de productie van mais en sojabonen daar onder te lijden heeft. Tegelijkertijd hebben soortgelijke weersomstandigheden in Rusland, Oekraine en Kazachstan invloed op de graanproductie aldaar.

- Door Michael Haddon en Christopher Emsden; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Newswires; +31 20 571 52 00; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(END) Dow Jones Newswires

September 04, 2012 09:45 ET (13:45 GMT)

Copyright (c) 2012 Dow Jones & Company, Inc.

Contactgegevens:

 Klimaatladder
 Aletta Jacobsstraat 23
 6416HM Heerlen