Regelmatig valt mij op dat de straatverlichting bij mij in de wijk aan is, terwijl er nog geen spoor van enige duisternis te bekennen valt.
Vanwege de bezuiniging op personeelskosten, neem ik aan dat het inschakelen van de straatverlichting geautomatiseerd is. Dat betekent dus dat lichtgevoelige sensoren bepalen of de lampen moeten branden, of niet. Wellicht is het omslagmoment van die sensoren ingesteld in een tijd toen het milieu nog een onbeduidende rol speelde. Het lijkt mij dan ook verstandig om met onze gewijzigde inzichten dat omslagmoment zodanig in te stellen dat het aantal Lux ( de eenheid waarin licht gemeten wordt ) verlaagd wordt. Dat bespaart stroom en zorgt tevens voor verlenging van de levensduur van de lampen. En niet onbelangrijk, het bespaart geld.
Ook het moment waarop de verlichting uitgeschakeld wordt kan vervroegd worden.
Dus: Later aan, eerder uit!
En om het nu niet bij dit voorstel alleen te laten, stel ik voor dat 10 procent van het bedrag dat uitgespaard wordt, uitgekeerd wordt aan de bedenker van dat plan. Dat is een grote stimulans voor anderen om ook milieubesparende initiatieven in te dienen.